AMBASADORII ROMANIEI GASTRONOMICE

De cate ori nu ne intrebam uitandu-ne la emisiunile culinare in care toti se vor Masterchef sau Topchef, cam care este motivul care-i ”mana” in lupta?
Sa fie dorinta de celebritate? Sa fie dorinta de o mai buna vizibilitate? Sa fie simt competitional?
Pentru bucatarii profesionisti participarea la o competitie gastronomica internationala are nu doar conotatii profesionale... o sa zambiti: ei sunt si patrioti!

Punand culorile drapelului national pe gulerul bluzei de bucatar, fie ca sunt in echipa nationala, fie ca sunt intr-o echipa regionala ori sunt concurenti independenti, devin ambasadorii tarii, asa, fara scoala de diplomatie, a Romaniei gastronomice!


Ioan Florescu, Carmela Dragomir, Cornelia Ghisoi, Daniel Buzea, Jakob Hausmann, Calin Popa - sunt numele romanilor din echipa regionala Hotel Belvedere Brasov, care au reprezentat cu mandrie drapelul romanesc la cel mai prestigios salon culinar al anului desfasurat in cadrul targului IGEHO de la Basel in perioada 23 - 27 noiembrie 2013.

Semnificatia participarii echipei la acest renumit salon este foarte importanta: organizatorii isi selecteaza participantii, invitand si acceptand elitele gastronomiei din intreaga lume!
Iata ca o echipa romaneasca reuseste sa castige medalia de argint la prestigioasa manifestare, pozitionand - pentru a cata oara - Romania pe harta mondiala a gastronomiei!

Prezenti cu un bufet rece, cu 3 sectiuni, A - platou rece din carne pentru 6 persoane, cu garnituri, sosuri si o farfurie reprezentativa, finger-food pentru 6 persoane in cate 4 sortimente diferite, 2 reci si 2 calde, B - meniu vegetarian din 3 servicii, inclusiv desertul, meniu gourmet din 5 servicii pentru Noaptea de Craciun, C - petit-four pentru 6 persoane, cate 4 sortimente si 4 deserturi inovative la farfurie, Ioan, Carmela, Cornelia si Daniel au reusit sa impresioneze juriul.

Spun sa impresioneze, pentru ca expunerea in prima zi de concurs este intotdeauna o provocare: juriul este extrem de vigilent si cu un standard de evaluare ridicat, nu ca acesta ar fi coborat pe parcursul competitiei gastronomice!

Un stand impresionant, elegant, modern si foarte atractiv! Acestea au fost epitetele la ora 14.00 cand s-au intalnit concurentii cu juriul pentru schimbul de impresii!
Iar seara, la festivitatea de premiere, singura echipa regionala din cele 3 prezente in prima zi de concurs, echipa romaneasca, a obtinut medalia de argint!

Emotiile n-au incetat, pentru ca pe 24 noiembrie Carmela Dragomir si Daniel Buzea au participat la sectiunile Arta Culinara: piesa din zahar si sculptura in ciocolata!

Carmela - cofetarul cu nume predestinat - a reusit sa impresioneze juriul obtinand cel mai mare punctaj si medalia de aur! Iar aurul ei are in spate 5 ani de activitate competitionala internationala si nationala, mii de ore petrecute in laborator, mii de euro investiti in fascinanta arta a zaharului! Zahar tras, zahar suflat, zahar turnat, pictura cu aerograful - tehnicile prin care Carmela a dus arta prelucrarii zaharului la superlativ!

Daniel Buzea, la prima lui incercare - sculptura in ciocolata - a obtinut o merituoasa diploma!
Nu sunt putini aceia care contesta rolul determinant al gastronomiei in promovarea Romaniei ca destinatie turistica!

Si totusi, Romania gastronomica inseamna mai mult decat bulz, tochitura, sarmale, bors, mititei, papanasi...!

Nu contesta nimeni savoarea acestor preparate, pentru ca sunt intr-adevar rasfat pentru ochi, gura, nas, urechi...si suflet! Echipa romaneasca de la Basel a reusit sa le stilizeze, sa le modernizeze si sa impresioneze!

Gastronomia - arta pentru regi si regina intre arte - mai are multe de oferit, imaginatia bucatarilor si cofetarilor - nemarginita, munca si tenacitatea - incomensurabile!

http://www.igeho.ch/en-US/salon-culinaire-mondial/scm-resultate/samstag.aspx
http://www.igeho.ch/en-US/salon-culinaire-mondial/scm-resultate/sonntag.aspx

Dr. Ing. Gabriela BERECHET

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEDALIILE AU GREUTATEA LOR IN LACRIMI…

Campionatul Mondial de Gastronomie - eveniment asteptat de toti cei care vor sa atinga marea performanta, se organizeaza din patru in patru ani de catre Vatel Club, Luxexpo si Villeroy&Boch.
Marele Ducat al Luxembourgului a fost pentru bucatari si cofetari gazda celei de a XI-a editii in perioada 20 - 24 noiembrie ac.

Competitia gastronomica este de nivel mondial si este acreditata de catre Federatia Mondiala a Asociatiilor Bucatarilor Sef (WACS), autoritatea mondiala in materie de arta culinara.
Termenul limita de inscriere la diferitele clase, fie pe echipe nationale de seniori sau juniori, fie pe echipe regionale, fie pe echipe militare, fie pe echipe de gastronomie colectiva, fie la individual a fost 1 iulie.

In ciuda crizei economice globale si a dificultatilor financiare, peste 2400 de maestri ai artei culinare, bucatari si cofetari, reprezentand 53 de natiuni, s-au intrecut in aceasta grandioasa competitie.

Regulamentul, diferentiat pe clase de competitie, a presupus pentru echipele nationale inscrierea la cele 2 clase obligatorii: Restaurant gastronomic - pregatirea unui meniu de 3 servicii in 5 ore de catre o echipa formata din 6 persoane pentru 110 persoane si Clasa Bufet rece - arta culinara, cu 3 categorii: categoria A - platou festiv din carne/peste/vanat pentru 8 persoane, tapasuri/fingerfood - 4 sortimente (2 reci servite reci, 2 calde servite reci) pentru 8 persoane, cu garnituri si sosuri adecvate si o farfurie reprezentativa, categoria B - meniu vegetarian pentru o persoana si meniu gourmet din cinci servicii pentru o persoana, clasa C - platou de petit-four/cheese four/ chocolate four / friandise, 4 sortimente pentru 8 persoane, 4 deserturi inovative la farfurie si o piesa festiva din zahar, chiocolata, marzipan, gheata etc.
Pentru echipele regionale, tematica a fost similara, cu mici exceptii (tapasurile si petit-four-urile pentru 6 persoane iar deserturile in numar de 3).
Concurentii individuali au avut posibilitatea de a se inscrie la categoriile A, B, C sau la clasele de Arta culinara D1 – sculptura in legume, fructe, sare, gheata, margarina, D2 – piesa din ciocolata, zahar, marzipan, pastiaj, tragacant. Aceste piese decorative trebuiau sa aiba inaltimea minima de 60 cm.

Pentru prima oara in istoria sa competitionala, Romania a fost prezenta la aceasta grandioasa manifestare profesionala si artistica cu 4 echipe si 2 concurenti individuali.
Echipa nationala de juniori, care a concurat la clasele Restaurant gastronomic si Bufet rece – arta culinara au obtinut diploma, respectiv medalia de bronz. Un rezultat remarcabil, daca tinem cont ca varsta competitorilor nu depaseste 24 de ani iar tinerii nostri au facut fata cu brio unui juriu profesionist.
Echipa regionala a ANBCT-Romania, Transilvania, a castigat medalia de bronz la clasa Bufet rece – arta culinara.
La categoria individual, cunoscutul Maestru cofetar, Silvian Miron, a castigat 2 medalii de argint cu doua creatii in ciocolata neagra, respectiv alba: Vlad Tepes si Regina Maria.
Nou intrata in WACS ca membru asociat, ASPROGAST-Romania a sosit la aceasta competitie cu 2 echipe: echipa regionala ASPROGAST formata exclusiv din doamne bucatar si cofetar si, pentru respectarea principiului egalitatii de gen, echipa de Gastronomie colectiva ASPROGAST, formata exclusiv din barbati bucatar.

Echipa regionala ASPROGAST a castigat medalia de bronz, iar cofetarul echipei, Maestra Carmela Dragomir, a reusit sa castige medalia de aur cu o creatie in zahar “Frumoasa si Bestia” si o medalie de argint cu o alta creatie in zahar “Alice in tara minunilor”.
Si pentru ca am fost singura echipa de femei prezenta la aceasta competitie, dati-mi voie sa le prezint: Carmela Dragomir, maestru cofetar de la Delice International din Campina, Irina Hriapca, maestru in arta culinara, bucatar sef la Complexul de agrement “Ciric” din Iasi, Petronela Ciubotaru, maestru in arta culinara, bucatar sef la Poiana Izvoarelor din Vatra Dornei si Maria Popa, maestru in arta culinara, instructor gastrotehnica la Compania de Investitii pentru Turism.
Ca manager al echipei, am organizat pe parcursul celor 6 luni scurse de la inscriere 3 serii de antrenamente, iar rezultatele s-au vazut.

Echipa de gastronomie colectiva, formata din Ion Toma, Nelu Fatol, Marian Cucu si Marius Urianu, a concurat la o clasa necunoscuta noua romanilor, reusind sa obtina diploma, ceea ce tradus in limbajul cifrelor, inseamna ca au avut intre 60 si 69 de puncte, o performanta care poate fi depasita la urmatoarele competitii prin munca, seriozitate si perseverenta.
Tema acestora a fost realizarea unui meniu mediteranean pentru 150 de persoane, iar vizitatorii s-au putut delecta cu: consomme de rata cu piept de rata afumat, lasagna de legume, biban umplut cu cus-cus, duet de pui si mignon de porc, salata Nicoise, salata greceasca, Tabuleh, prajitura de morcov si portocala aromatizat cu anason stelat cu spuma de lamaie si sos sabayon.

Somon usor afumat cu spuma de lamaie si icre de pastrav, morun de Marea Neagra umplut cu pastrav usor afumat de Vatra Dornei, Terina de stiuca de Dunare cu mousse de spanac si caviar, cocktail de vin spumant de Panciu cu stridii de Marea Neagra, trilogie de piept de rata si ficat de rata cu sos spumat de coriandru, pulpa de iepure umpluta cu pastrama de mistret din Carpati, bomboane cu crema de Magiun de Topoloveni si prune uscate, duet de ciocolata umpluta cu tuica de Zetea, Inimi de marzipan cu crema de lamaie...iata cateva exemple din preparatele create si prezentate de concurentele din echipa regionala ASPROGAST Romania.

Despre minunile din zahar: tras, zahar suflat si pictura cu aerograful pe pastiaj...18 ore pe zi, 7 zile pe saptamana, timp de o luna, degete fara epitelii...iata pretul aurului.
Cat despre lacrimi...da, au fost si ele, ca doar vorbim despre femei, dar cine le mai tine minte atunci cand esti urcat pe scena si esti ovationat de o sala plina ochi?
Oricat as fi de optimista, nu pot sa nu fiu realista! Cu toate ca rezultatele nu sunt de neglijat, suntem inca departe de “masa bogatilor”, suntem stangaci in exprimare culinara, fara prea multa abilitate de a utliza tehnici noi de preparare...da, suntem stangaci, improvizam si carpim...si lucrul acesta se vede si se penalizeaza. Este nevoie de o noua repozitionare a profesiilor, a formarii profesionale, a scolii!
Fara aceste conditii...ne vom bucura in continuare de medaliile de aur ale altor natiuni iar marea performanta nu va putea fi atinsa. Cine isi doreste sa ramana MEDIOCRU?
Eu nu, si pentru asta e nevoie de coeziune si gandire unitara, de un plan riguros de formare, de recrutare si selectionare a competitorilor, de antrenamente riguroase si fara party prix-uri, intr-un cuvant, de PROFESIONISTI!
PS: castigator absolut la punctaj al cupei Villeroy&Boch la aceasta editie a fost echipa din Singapore!

Dr. Ing. Gabriela BERECHET
Director general SC Compania de Investitii pentru Turism SA
Team leader echipa ASPROGAST Romania
Reprezentant” Women in WACS” Central Europe

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KILOGRAME IN PLUS? INCEARCA UN DESERT DIMINEATA!

Un nou studiu sugereaza ca metoda cea mai buna de a slabi este sa incepeti ziua cu un mic dejun echilibrat urmat de o felie zdravana de tort.

Vezi articol.